Hallelu-JaH - alle eer aan JaHUaH
  

De Palmboom in de Bijbel (8)

een les uit een paar zeer jonge dadelpalmen en een wetenschappelijk onderzoek

André H. Roosma
9 oktober 2014

Vorige week gebeurde het opnieuw: een paar dadel­pitten hadden gekiemd. Eind juni had ik ze in een potje met aarde gezaaid, en met een glasplaatje erop boven de verwarming en in de middagzon gezet. Toen ze beiden met een puntje boven de grond kwamen, bleken de wortels al onder de kleine pot uit te groeien. Hiernaast een paar foto’s. Toen ik ze ging verpotten, was duidelijk te zien hoe de groei was verlopen. Eerst is de kiem naar beneden gegroeid. Zo’n 5 cm onder de pit vormde hij een knoop. Van daaruit splitste de kiem in een tak verder naar bene­den: de wortel, en een tak naar boven die boven de grond groen werd. Terwijl de bovengrondse plantjes nog maar 1 respectievelijk 2 cm hoog waren, was er al een ongeveer tien keer zo lang wortelstelsel (12 tot 20 cm).

Wanneer de Bijbel de palmboom ons ten voor­beeld stelt, moeten we in de eerste plaats den­ken aan hoe hij rechtop naar boven groeit, een overvloed aan heerlijke zoete vruchten draagt, allerlei nuttige materialen levert, en tegen een klimatiologisch stootje kan. Wat dat laatste betreft: een tropische storm, wat droog­te, of stekende zon lijkt hem niet te deren. En dat kan hij/zij dus door dit vroeg en zeer goed ontwikkelde worstelstelsel! Toen ik dat zo zag, dacht ik: hier zit een belangrijke geestelijke les in! Ook wij mogen prioriteit geven aan het ver­diepen van ons in Jeshu‘a geworteld zijn. Dan komt die groei naar boven en dat vrucht­dragen min of meer als vanzelf wel daaruit voort!

Mensen vroegen me hoe het nu gaat met de jonge dadelpalm die eind juni gekiemd had. Wel, die doet het nog steeds goed. Hij heeft inmiddels twee blade­ren van zo’n 30 cm, en de derde is op komst. Zie de foto hiernaast.
De moeilijkste tijd zal komende winter zijn, wan­neer de hoeveelheid zonlicht hier in feite gering is voor deze planten. Ik heb helaas ook niet een mooie kas op een zon-rijke plek. Maar misschien verandert dat nog...

Over de palmboom en zijn takken als belangrijke bron van schaduw en beschutting schreef ik in­mid­dels in Wonen in een hut of tent – Enkele gedachten bij Chag ha-Sukkot – het Loof­hutten­feest. Het is opvallend dat veel Semitische woor­den die van oorsprong de palmboom-notie bevatten (de letter sin/samekh: palmboom; Boom des Levens, leven - samekh of sin) een betekenis hebben die gere­lateerd is aan die positieve eigenschappen van de palm­boom en de materialen die ervan gemaakt werden, zoals schermen tegen de zon.

Dan kwam ik intussen nog een interessant, in 2012 gepubliceerd onderzoek tegen.1 De auteurs, P. Barry Tomlinson en Brett A. Huggett van de Universi­teit van Harvard, zeggen daarin dat er een groot verschil bestaat tussen oude bomen van het conven­tionele type en oude palmbomen. Oude bomen van het conventionele type bevatten geen even oude levende cellen. Het hout van de stam is grotendeels dood materiaal geworden, wat er leeft zijn cellen die er pas recenter bij zijn geko­men. Bij de palm­boom is dat niet zo. De ouderdom is er daar ook op celniveau.2 Daardoor valt er zelfs ook van de cellen van de palmboom veel te leren. De auteurs verwijzen daarbij naar de specifieke ontwikkeling van de palmboom, waar mijn observatie over de vroe­ge wortelvorming dus een aspect van is. De palm is juist daardoor dus echt een soort ‘levensboom’, zoals men in het oude Midden-Oosten zei.

Hallelu JaH !


Noten

1 P. Barry Tomlinson and Brett A. Huggett, Cell Longevity and Sustained Primary Growth in Palm Stems, American Jl of Botany, Vol.99 No.12, 2012; p.1891–1902.

Zie ook de bespreking van dit artikel in EurekAlert!.

2 „The evidence for extreme longevity of metabolically functioning cells of considerable diversity in palm stems is unequivocal, based on a simple understanding of their method of growth, resulting from the “minute examination” advocated by von Mohl (1849).”

(ibid, p. 1901)


Reacties

naam: *
e-mail: * (wordt niet openbaar gemaakt)
website: (optioneel)
reactie:
Ik wil graag dat mijn reactie hier wel / niet opgenomen wordt.
* = verplicht veld


Dit is een vervolg op: ‘De Palmboom in de Bijbel (1) Symbool van de boom des levens’, (2) Vol rijke symboliek, (3) Teken van Gods tegenwoordigheid en spreken, (4) Mozes en het grote vuur in de palm-top, (5) de ‘taal’ van de palmboom, (6) paal en palissade, (7) meer over het woord tamar en een pas gezaaide palmboom; en De grote gouden Menorah.

 
home  home ,  nieuws index  ,  artikelen index

  
bloemdecoratie 

Bedankt voor uw belangstelling!

bloemdecoratie